Header Ads Widget

Responsive Advertisement

MCQ BUSINESS STATISTICS

 1. The best average to calculate index numbers is______________.

a. A.M.

b. G.M.

c. H.M.

d. None.

Answer: B 


2. In a case of positive skewed distribution the relation between mean, median and mode that hold is_________.

a. Median > mean > mode.

b. Mean > median > mode.

c. Mean = median = mode.

d. Mean < median < mode.

Answer: B


3. The measure of dispersion which ignores signs of the deviations from central value is_____________.

a. Range.

b. Quartile deviation.

c. Standard deviation.

d. Mean deviation.

Answer: D


4. Range of 8, 12, 5, 15 is ____________.

a. 2.

b. 5.

c. 10.

d. 15.

Answer: C


5. The difference between the index numbers based on n selected items and total number of

items is called ____________.

a. Formula error.

b. Sampling error.

c. Homogeneity error.

d. None of the above.

Answer: B


6. The word ‘statistics’ is used as __________. 

a. Singular.

b. Plural.

c. Singular and Plural.

d. None of above.

Answer: C


7. The value of correlation ratio varies from ____________.

a.-1to1.

b.-1to0.

c.0to1.

d.0to∞.

Answer: A


8. Statistics can be considered as ___________.

a. An art.

b. A science.

c. Neither an art not science.

d. Both art and science.

Answer: D


9. Sources of secondary data are___________.

a. Published sources.

b. Unpublished sources.

c. Neither published nor unpublished sources.

d. Both published and unpublished sources.

Answer: D


10. The mean of 1,2,3,4,5 is_________________.

a. 1.

b. 2.

c. 3.

d. 4.

Answer: C


11. A series showing the sets of all distinct values individually with their frequencies is known as___________.

a. Grouped frequency distribution.

b. Simple frequency distribution.

c. Cumulative frequency distribution.

d. None of the above.

Answer: B


12. The mode of 1,5,6,8,5,9,5,8,5

a.1

b.8

c.5

d.6

Answer: C


13. In a grouped data, the number of classes preferred are_______________.

a. Minimum possible.

b. Adequate.

c. Maximum possible.

d. Any arbitrarily chosen number.

Answer: B


14. Range for the given values 10, 10, 10, 10, 10, 10, is

a. 0.

b. 10.

c. 20.

d. -10.

Answer: A


15. A grouped frequency distribution with uncertain first or last classes is known as____________.

a. Exclusive class distribution.

b. Inclusive class distribution.

c. Open end distribution.

d. Discrete frequency distribution.

Answer: C


16. Frequency of a variable is always____________.

a. In percentage.

b. A fraction.

c. An integer.

d. None of the above.

Answer: C


17. The data given as 5, 7, 12, 17, 79, 84, 91 will be called as____________.

a. A continuous series.

b. A discrete series.

c. An individual series.

d. Time series.

Answer: C


18. In an ordered series, the data are____________.

a. In ascending order.

b. In descending order.

c. Either (1) or (2).

d. Neither (1) or (2).

Answer: C


19. Classifying the data on time basis is known as_____________. 

a. Geographical.

b. Chronological.

c. Serial.

d. Calendar.

Answer: B


20. Which of the following statements is not correct?

a. The bars in a histogram touch each other.

b. The bar in a column chart touches each other.

c. There are bar diagrams which are known as broken bar diagrams. d. Multiple bar diagrams also exist.

Answer: B


21. Shoe size of most of the people in India is No. 8. Which measure of central value does it represent?

a. Mean.

b. Second quartile.

c. Eighth deciles.

d. Mode.

Answer: D


22. Climate and weather conditions cause _____________.

a. Cyclic variation.

b. Seasonal variation.

c. Secular trend.

d. Non-secular trend.

Answer: B


23. Year wise production of rice, wheat and maize for the last ten years can be displayed by____________.

a. Simple column chart.

b. Subdivided column chart.

c. Broken bar diagram.

d. Multiple column chart.

Answer: D


24. The correct relationship between A.M, G.M and H.M is_______________.

a. A.M=G.M=H.M.

b. G.M ≥A.M≥H.M.

c. H.M≥G.M≥A.M.

d. A.M≥G.M≥H.M.

Answer: D


25. Pictograms are____________.

a. Very accurate.

b. Least accurate.

c. Mostly used.

d. Scientifically correct.

Answer: B


26. The line obtained by the method of least squares is known as the line of _______.

a. Best fit.

b. Correlation.

c. Regression.

d. None.

Answer: A


27. Pie chart represents the components of a factor by____________. 

a. Percentages.

b. Angels.

c. Sectors.

d. Circles.

Answer: C


28. . The terms prosperity, recession, depression and recovery are in particular attached to____________.

a. Secular trend.

b. Seasonal fluctuations.

c. Cyclic movements.

d. Irregular variations.

Answer: C


29. The shape of pie diagram is____________.

a. Square.

b. Conical.

c. Rectangle.

d. Circular.

Answer: D


30. Histograms are______________.

a. One dimensional diagrams.

b. Two dimensional diagrams.

c. Three dimensional diagrams.

d. None of the above.

Answer: A

31. The other name of the cumulative frequency curve is _______________.

a. Histogram.

b. Ogive.

c. Pie chart.

d. Bar diagram.

Answer: B


32. If a constant 5 is added to each observation of a set, the mean is____________.

a. Increased by 5.

b. Decreased by 5.

c. 5 times the original mean.

d. Not affected.

Answer: A


33. A time series consist of____________.

a. Two components.

b. Three components.

c. Four components.

d. Five components.

Answer: C


34. If each value of a series is multiplied by 10, the median of the coded values is____________.

a. Not affected.

b.10 times the original median value.

c. One-tenth of the original median value.

d. Increased by 10.

Answer: B


35. Individual data is another wise called as ____________.

a. Raw data.

b. Discrete data.

c. Continuous data.

d. Primary data.

Answer: A


36. Extreme value have no effect on____________.

a. Average.

b. Median.

c. Geometric mean.

d. Harmonic mean.

Answer: B


37. Median usually lies between ___________.

a. Mean and mode.

b. Mean and G.M.

c. Mean and H.M.

d. G.M and H.M.

Answer: A


38. The median of the variant values 11, 7, 6, 9, 12, 15, 19 is____________.

a. 9.

b. 12.

c. 15.

d. 11.

Answer: D


39. The number of partition values in case of quartiles is____________.

a. 4.

b. 3.

c. 2.

d. 1.

Answer: B


40. Which of the following is a unit less measure of dispersion?

a. Standard deviation.

b. Mean deviation.

c. Coefficient of variation.

d. Range.

Answer: C 


41. Which one of the given measures of dispersion is considered best?

a. Standard deviation.

b. Range.

c. Variance.

d. Coefficient of variation.

Answer: A


42. Out of all measures of dispersion, the easiest one to calculate is____________. a. Standard deviation.

b. Range.

c. Variance.

d. Quartile deviation.

Answer: B


43. Mean deviation is Minimum when deviations are taken from____________.

a. Mean.

b. Median.

c. Mode.

d. Zero.

Answer: B


44. Which measure of dispersion ensures highest degree of reliability?

a. Range.

b. Mean deviation.

c. Quartile deviation.

d. Standard deviation.

Answer: D


45.Which measure of dispersion is least affected by extreme values?

a. Range.

b. Mean deviation.

c. Standard deviation.

d. Quartile deviation.

Answer: D


46. The average of the sum of squares of the deviations about mean is called____________.

a. Variance.

b. Absolute deviation.

c. Standard deviation.

d. Mean deviation.

Answer: A


47. For a negatively skewed distribution, the correct inequality is____________. a. Mode<median.

b. Mean<median.

c. Mean<mode.

d. None of the above.

Answer: C


48.Mean is a measure of __________.

a. Location.

b. Dispersion.

c. Correlation.

d. Regression.

Answer: A


49. Which of the following is a measure of central value?

a. Median.

b. Standard deviation.

c. Mean deviation.

d. Quartile deviation.

Answer: A


50. Number of methods of collection of primary data is _____________.

a. 2.

b. 3.

c. 4.

d. 5.

Answer: D

Post a Comment

0 Comments