Header Ads Widget

Responsive Advertisement

MCQ Human Resources Management

 1. What is the meaning of the acronym HRM?

a) Human Relations Management,

b) Humane Resource Management,

c) Human Resource Management,

d) Humanistic Resource Management.

Ans:c


2. Human Resource Management includes –

a) Dynamic HR planning, 

b) Trade unions,

c) Downsizing,

d) All of these.

Ans:d


3. Man power planning system includes –

a) corporate plan,

b) manpower inventory,

c) manpower demand forecast, 

d) all of the above.

Ans:d


4. Objectives of Trade Union includes –

a) To secure better wages for the workers, b) To protect bonus of workers,

c) To strive for better working conditions, d) all of the above.

Ans:d


5. Which of the following is not a function normally performed by the HR department?

a) Employee relations,

b) Accounting,

c) Training & development, 

d) Recruitment & selection. 

Ans:b


6. Which one is not the method of appraisal?

a) Straight ranking,

b) BARS,

c) Understudy,

d) Critical incident. 

Ans:c


7. What is the meant by the acronym VET?

a) Vocational Experience and Training, 

b) Vocational Expertise and Training, 

c) Voluntary Education and Training, 

d) Vocational Education and Training. Ans:d

  

 8. What is the meant by an SME?

a) Small Medium Enterprise,

b) Small Manufacturing Enterprise,

c) Small Manufacturing Employer,

d) Small Medium Employer.

Ans:a


9. Which of the following is not a type of performance appraisal?

a) Team based appraisal, 

b) Appraisal of managers,

c) Customer appraisals,

d)45 degree appraisal.

Ans:d


10. What is the meaning of upward appraisal?

a) Employees rate the performance of their manager,

b) Line managers rate the performance of employees,

c) Employees rate the performance of their peers,

d) Senior managers rate the performance of line managers. 

Ans:a


11. What is meant by 360 degree appraisal?

a) A system where feedback is obtained from peers subordinates and supervisors, b) A system where a senior manager rates all line managers simultaneously,

c) A system where every employee rates another employee chosen at random,

d) A system where the line manager rates subordinates simultaneously.

Ans:a


12. What is meant by the ‘Veblen effect’?

a) The practice of giving everyone high ratings,

b) The practice of giving everyone low ratings,

c) The practice of giving everyone average ratings,

d) The practice of giving everyone random ratings.

Ans:c


13. The practice in which ‘senior executives periodically review their top executives and those in the next-lower level to determine several backups for each senior or key position in the firm’ is termed as –

a) Performance appraisal,

b) Succession planning,

c) Management development,

d) Training.

Ans:b


14. The two sources of recruitment are –

a) Newspaper and Consultants,

b) Campus and Employment Exchange,

c) Transfer and References, 

d) Internal and External. 

Ans:d


 15. _____________ and ______________ are associated with the Hawthorne studies.

a) Dale Yoder and Honemen,

b) Elton Mayo and F. J. Roethlis Berger,

c) Maslow and Herzberg,

d) Taylor and Smith.

Ans:b


16. A human relation programme represents an attempt in improving employee ___________and ____________ through an improved three way communication. 

a) Pay and Bonus,

b) Working hour and Attendance,

c) Morale and Motivation,

d) Commitment and Tenure

Ans:c


17. The industrial relations activity of a personnel officer includes –

a) Recruiting, Interviewing;

b) Grievance Handling, Contract Negotiations;

c) Transfer, Termination;

d) Leadership, Motivation.

Ans:b


18. Job Analysis record included the preparation of __________ and _____________.

a) Role and Task,

b) KRA and Appraisal,

c) Job Description, Job Specification,

d) Training Needs and Applications

 Ans : c


19. Job analysis is the basis for:

a) Job evaluation,

b) Performance appraisal,

c) Job enrichment,

d) Bargaining.

Ans:a


20. HRM is more _______________ whereas Personnel Management is slightly narrow.

a) Complex,

b) Detailed,

c) Mechanical,

d) Growth-oriented.

Ans:d


21. ___________ is a written record of the duties, responsibilities and conditions of the job.

a) HRIS,

b) Skills inventory, 

c) Job analysis,

d) Job description.

Ans:d


22. Minimum Wages Act was passed in which year –

a) 1910,

b) 1948,

c) 1950,

d) 1947

Ans:b


23. Which of the following is not an external source of recruitment?

a) Advertisement, 

b) Promotion,

c) Employment agencies,

d) Employee referrals.

Ans:b


24. Which of the following are central organizations of workers?

a) INTUC,

b) AITUC,

c) INC,

d) UTUC.

Ans:c


25.The best medium to reach a large audience for the process of recruitment is – a) Casual applicants,

b) Advertising,

c) Employee referrals,

d) Employment agencies. 

Ans:b


26. ____________ is an outside third party who is brought in to settle a dispute, and he or she has the authority to make a decision.

a) Government, 

b) An arbitrator, 

c) Union,

d) Legal Expert. 

Ans:b


27. Human resource management function does not involve –

a) Recruitment, 

b) Selection,

c) Cost control, 

d) Training. 

Ans:c


28. Which of the following is an objective of human resource management?

a) Productivity,

b) Quality of work life,

c) Organizational change, 

d) all these.

Ans:d


29.-______ is the simple act of comparison & learning for organisational improvement

a. Benchmarking 

b. Feedback 

C. Ranking

d. Job evaluation 

Ans: a


30. Which of the following is not the component of work study?

a) Work measurement, 

b) Case study,

c) Time study,

d) Motion study. 

Ans:b


31. Job analysis involves –

a) Job description and job specification, b) Job order and job description,

c) Job specification and job order,

d) Job satisfaction and job description.

Ans:a


32. Labour welfare facilities were incorporated in which legislation? 

a) MRTP Act,

b) Essential Commodity Act,

c) Consumer Protection Act,

d) Factories Act.

Ans:d


33. Selection of persons in an organization is the responsibility of:

a) Security department,

b) Personnel department,

c) Trade unions,

d) Canteen department.

Ans:b


34. Which one is not a performance appraisal method?

a) 360 degree performance appraisal, 

b) Balanced score card,

c) Rank method,

d) Interview method.

Ans:d


35. Which are the operative functions of HRM?

a) Organizing, 

b) Directing, 

c) Controlling, 

d) All of these. 

Ans:d


36. Communication can be –

a) Oral,

 b) Written,

c) Oral and written,

d) None of these.

Ans:c


37. On-the-Job training methods are based on –

a) Demonstration method, 

b) Apprenticeship method, 

c) Informal training,

d) all of the above.

Ans:d


38. Physical conditions of work involves –

a) Lighting,

b) Temperature,

c) Rest breaks,

d) all of these.

Ans:d


39. Personality test includes –

a) Training method,

b) Projective test,

c) Thematic appreciation test,

d) Both ‘b’ and ‘c’

Ans:d


40. The process of analyzing jobs from which job descriptions are developed are called________.

A Job analysis

B Job evaluation 

C Job enrichment 

D Job enlargement 

Ans: a


41. Which one is a type of test?

a) Aptitude test,

b) Personality test,

c) Achievement test,

d) All of these.

Ans:d


42. Recruitment is a ___________ process.

a) Negative,

b) Neutral,

c) Positive,

d) None of these. 

Ans:b


43. Objectives of training is –

a) Increased morale,

b) Increased productivity,

c) Favorable reaction to change,

d) all of the above.

Ans:d


44. Staffing includes –

a) Work load estimation,

b) Appointments of personnel,

c) Placement and induction,

d) all of the above.

Ans:d


45. Functions of HRD consists –

a) Performance appraisal,

b) Career planning and development,

c) Employment,

d) all of the above.

Ans:d


46. Which of the following is /are the internal sources of recruitments?

a) Trainees,

b) Extension of service,

c) Internal job posting,

d) all of these.

Ans:d


47. 360 -Degree Feedback enhances the quality of ________ decisions.

a) HR

b) Management

c) HRD

d) All of the above 

Ans: d


48. HRA stands for –


 a) Human Resource Audit,

b) Human Resource Accounting,

c) Human Resource Allowance,

d) House Rent Act.

Ans:b


49. Which of the following statements are false?

a) HRM is a strategic management function, 

b) HRM treats employee as a resource,

c) HRM function is treated as only an auxiliary function,

d) HRM is the management of talent pool.

Ans:c


50. Job Analysis can be used in compensation to identify –

a) Service, 

b) Skills,

c) Product, 

d) Cist. 

Ans:c

Post a Comment

0 Comments